Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η Nεράιδα της Μάνης

Aφήγηση: Δήμητρα Τάμπαση, ηθοποιός, ραδιοφ. παραγωγός
Kείμενο: Βασίλης Πουλημενάκος
Μουσική: zero-project (works-audiobooks)
Ιούλιος 2012

Η Νεράιδα της Μάνης

Κύλησε στο ακροθαλάσσι. Έκανε μπάλα το σώμα και κόκκοι λεπτής άμμου την τύλιξαν κι απέμειναν αδιάψευστοι μάρτυρες της παρουσίας της, κολλώντας ολοένα και περισσότεροι, στο γυμνό της σώμα.

Τα μαλλιά της αχτένιστα, ήταν μπερδεμένα με χτένια της θάλασσας και στολισμένα άναρχα με πορφυρά κοχύλια και μελανά φύκια. Τα νερά του Πορτοκάγιο όμως είναι για εκείνη πάντα φιλόξενα κι έτοιμα να υποδεχθούν κάθε της βουτιά και να λουστούν την πρωτόγονη ομορφιά της.

Η Nεράιδα της Μάνης ζει στις σπηλιές της μέσα Μάνης και του Οιτύλου, αλλά η αγαπημένη της παραλία είναι στο Πορτο Κάγιο, στη νοτιότερη γειτονιά του Ταινάρου. Εδώ και αιώνες, τα καλοκαίρια θα την βρεις εκεί να τριγυρίζει.

Άλλες φορές στέκεται καρφωμένη στα βράχια ψηλά κι άλλες λιάζεται στην Αρμενόπετρα αγναντεύοντας τα πλοία που καβατζάρουν δειλά στον Κάβο Μαλέα, στέλνοντας καλότυχες λέξεις και χαμόγελα. Τις πιο πολλές όμως χάνεται στα γαλάζια νερά, μεταμορφώνεται σε γοργόνα, βρίσκει σπίτι στο βυθό και σουλατσάρει στη στεριά τα βράδια....

(η συνέχεια στο βίντεο)

* Η ηχογράφηση της φωνής της Δήμητρας Τάμπαση έγινε στον Αγ. Στέφανο Αττικής, στο στούντιο του Αthens Jukebox Radio
* Για το μουσικό background ο zero-project μίξαρε διαμορφώνοντας την "Appassionata" από το άλμπουμ του "Untold stories of a dying moon" και το "For the love of the Wood Elf Princess" από το άλμπουμ "Fairytale 2".
* Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο προσωπικό ιστολόγιο του Βασ. Πουλημενάκου "Get a Life" στις 16-7-2009
* Λήψη βίντεο στις 17-7-2012 στις περιοχές της Μάνης κατά σειρά: Βάθεια, κόλπος Δυρού, Πορτοκάγιο, Μαρμάρι,Σπήλαια Δυρού.