Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης

Μια νέα δράση, στον χώρο των εκδόσεων αυτή τη φορά, επιχειρεί ο ΠεριβαλλοντικόςΠολιτιστικός Όμιλος Μάνης εκδίδοντας ένα 96σέλιδο βιβλίο με τίτλο: «Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Β.ΑΠΕ) με... κριτική ματιά (Ενεργειακός σχεδιασμός – Ανεμογεννήτριες – Φωτοβολταϊκά)».

 Το βιβλίο αυτό επιχειρεί με απλό, αλλά τεκμηριωμένο τρόπο, να καλύψει ένα μέρος από το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης και ένα μέρος από το τεράστιο πλεόνασμα παραπληροφόρησης που υπάρχει, σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Παρουσιάζει θέματα όπως: ενεργειακή κάλυψη από ΑΠΕ, απόψεις και επισημάνσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημονικές μελέτες και έρευνες σχετικά με τις ΑΠΕ και ιδιαίτερα την αιολική ενέργεια, στατιστικά στοιχεία και δημοσιεύματα από τον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, προβλήματα που δημιουργούνται από τις ΑΠΕ και τους περιορισμούς τους, που είναι πλέον απολύτως τεκμηριωμένα επιστημονικώς και παραδεκτά ακόμα και από τους φανατικούς υποστηρικτές των ΑΠΕ.

Επίσης παρουσιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα, στη Λακωνία και στη Μάνη, όσον αφορά στον ενεργειακό σχεδιασμό και στους λόγους που έχουν παρουσιαστεί τόσα προβλήματα, παρότι δεν είναι ευραίως γνωστά και παρότι τεχνηέντως αποσιωπούνται ή παραβλέπονται, με κυριότερα όλων, τη σημαντική αύξηση της τιμής του ρεύματος, τη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση και ομογενοποίηση του φυσικού, δομημένου και μνημειακού περιβάλλοντος και τέλος, την καταβύθιση της οικονομίας, λόγω της εισαγώμενης και πανάκριβης τεχνολογίας που χρειάζεται για να υποστηριχθούν.

Έτσι, λοιπόν, με αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται μια κριτική θεώρηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής και ηλιακής στη βιομηχανική τους μορφή ΚΑΙ για την απόδοσή τους, ΚΑΙ για τον τρόπο χωροθέτησης, ΚΑΙ για τον τρόπο επιδότησής, ΚΑΙ για τον τρόπο ένταξής τους στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ΚΑΙ για τις επιπτώσεις όλων των παραπάνω. Σημειωτέον πως ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης δεν είναι αντίθετος στις ΑΠΕ γενικώς, τουναντίον, υποστηρίζει την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι ΑΠΕ, όχι όμως χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, μελέτες και πλαίσιο και όχι με σχεδόν αποκλειστικά θεωρούμενες ΑΠΕ τις Α/Γ και τα Φ/Β με τον τρόπο που αναπτύσσονται ως τώρα.

Γι’ αυτό και στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, προβαίνει σε συμπεράσματα και προτάσεις, ώστε το όποιο όφελος υπάρχει από τις ΑΠΕ, να είναι υπέρ του πολίτη και του περιβάλλοντος και όχι το αντίθετο. Το βιβλίο θα έχει τιμή λιανικής μόλις 5 ευρώ και θα διατίθεται από το σύλλογό μας και από συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία.

Για τυχόν παραγγελίες επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 6939361652 ή με μέιλ στο peripolomanis@gmail.com